loe.jpg

Erlend Loe (s. 1969) on norjalainen kirjailija. Hän on tehnyt myös musiikki-videoita ja lyhytelokuvia sekä työskennellyt psykiatrisessa sairaalassa ja opettajana.

Erlend Loe´n kirja Inventaario ( norjaksi Vareopptelling ) ilmestynyt 2013, kertoo 65- vuotiaasta Nina Faber´ista.  Nina on runoilija joka ei ole koskaan sopinut aikaansa. 1970-luvulla, kun kollegat kirjoittivat oikeista ja tärkeistä aiheista, kuten yhteiskunnallisista epäkohdista, kirjoitti Nina outoja mielleyhtymiä ulkomaailmasta oman mielensä kuvajaisina.  Nyt hän on ollut poissa kirjallisuuspiireistä vuosikausia. Vastoinkäymisiä, alkoholia, huhujen mukaan hän on asunut kauan Istanbulissa, peräti rakastajan kanssa, mutta kukaan ei tiedä varmasti.  Me tapaamme hänet taas kun hän julkaisee uuden runokokoelman Bosporos ( sporos on kreikaksi siemen, bo on norjaksi pysyä ).  Nina on hermostunut ja vihainen, hän saa mielestään täysin kohtuuttoman tiedon kirjakaupan sisäänostajalta.  Mies peruuttaa Ninan kirjan julkistamistapahtuman vedoten liikkeen inventaariooon, Nina räjähtää.
Nyt on takaisinmaksun aika, hän päättää.

Ninan ristiretki alkaa.  Loe osaa satiirin, tuon komiikan ja tragiikan yhtälön.  Hän  ei ahda kirjaa täyteen valtavalla henkilökavalkadilla vaan pitäytyy muutamassa henkilössä.  Kirjakaupan sisäänostaja, nuori kriitikko isosta päivälehdestä saavat osansa Ninan vuosia kertyneestä raivosta.  
Saako Nina oikeutta?  Hän ei pyydä muuta kuin totuutta.  Miksi kirjakaupan sisäänostaja peruutti tilaisuuden valheella, koska syy inventaariosta oli keksitty.  Johtuiko se huonosta kritiikistä minkä nuori kriitikko oli kirjoittanut?
Se julma ja kamala kirjoitus jonka Nina luki vaikka oli päättänyt, ettei lue arvosteluja.  Kriitikon kohtaaminen huipentuu miehen vähäiseen tuntemuk-
seen lyriikasta....
- Hän joka yleensä kirjoittaa runoarvostelut sairastui, joten minua pyydettiin yrittämään...selostaa kriitikkoparka vihdoin.
Hah, toteaa Nina ja saa jonkinlaisen mielenrauhan.
Se, että nauran kirjan alusta loppuun on harvinaista, mutta Loe onnistuu siinä, tekemään tammikuun pimeän vähän kirkkaammaksi.